Categoriearchief: experimenteren

Emotional detox? Mijn kopje thee

De zomervakantie is alweer bijna voorbij. De stroom van reclame-uitingen die ons ertoe aanzet ons lichaam bikini- en zwemshortwaardig te maken, droogt op. Als de scholen weer beginnen verdwijnen alle bikini diets samen met het geambieerde textiel weer voor een jaar in de kast.

Een van de aanbevolen methodes om het lichaam in vorm te brengen is detoxen. Het lichaam ontdoen van  opgeslagen gifstoffen, je daarna gereinigd en energiek voelen en langs die weg misschien ook een paar kilo’s lichter worden.

In de slipstream van de glanzende en spetterende aandacht voor het lichaam, die in de aanloop van de zomer door verschillende media golfde, kwam een stroom van voedingsproducten en -supplementen voorbij. Onder andere voor dat detoxen.

Zo stuitte ik toevallig op deze thee:

Emotional Detox Feel Free
Emotional Detox – Feel free

 

“Emoties zijn belangenbehartigers”

Emotional Detox? Daar moest ik even over nadenken. Dat het lichaam gifstoffen opslaat: ja, daar kan ik me iets bij voorstellen. We zijn een kleine fabriek, we verbranden, stofwisselen en we hebben afvalstoffen. Er blijft vast wel eens wat hangen of plakken bij dat proces. Zou er ook zoiets zijn als emotionele stofwisseling? Emotionele afvalstoffen?

Ik hoefde er niet lang over na te denken. Ja.
Ja. Dat is er.
Dat moet er zijn.

“Emoties zijn belangenbehartigers,” schreef Nico Frijda. Ik citeer hem regelmatig. Elke keer als ik het met mensen heb over hoe emoties je informeren over dat er iets gebeurt dat al dan niet in jouw belang is.
De emotionele afvalstofophoping die ik me kan voorstellen, vindt plaats omdat we niet altijd naar onze emoties (kunnen) handelen. Je houdt je in. Bijvoorbeeld
– omdat je dit jaar het kerstdiner gezellig wilt houden;
– omdat je nog langer met die collega moet werken;
– omdat de klant koning is;
– omdat je je kinderen het goede voorbeeld moet geven;
– omdat je leidinggevende een heel ander type is dan jij;
– omdat je nog niet weet of je je bloot wilt geven aan die nieuwe liefde;
of omdat je je niet wilt laten kennen, om welke reden dan ook.

Dat betekent niet dat die emoties er ineens niet meer zijn. Er blijft iets achter. Een residu. Een sensatie. Een vaag gevoel van onbehagen of knagen. Een druk. Een verlangen. Een klacht. Iets onvervulds. Gestolde geschiedenis, die zich nog niet helemaal heeft ontvouwd. Zoiets.

Los je dat dan weer op door dat kopje thee, vroeg ik mij af. Hmmm. Ik denk het niet.
Toch is het oplossen, verdunnen, vloeibaar en transparant maken wel aantrekkelijk: er zit immers informatie in die gestolde belangenbehartiging!
Zoals onze fysieke afvalproducten ook onder de loep veel te vertellen hebben over hoe het met ons gaat, zo zijn emotie-residuën ook waardevol. Er ligt in besloten wat we in een situatie voelden, misschien wilden en niet deden. Of juist deden en niet wilden.

Recycling

Als acteur heb ik veel met drama te maken. Een van de grotere bronnen voor tragedies vind ik het als we als mens niet leren van de geschiedenis. Zowel op macro- als op microniveau. Wereld. Land. Stad. Dorp. Straat. Familie. Gezin. Jij en ik.
Dat bevrijden uit die geschiedenis, dat is repertoire waar ik graag mee wil spelen.

Van je persoonlijke geschiedenis kun je leren. De opgeslagen, gestolde belangenbehartigers de vrije ruimte geven in een besloten, veilige omgeving. Door te spelen met de situaties of metaforen daarvan. Met op maat gemaakte scènes. Via poëzie, songteksten, monologen, improvisatie.
In de repetitieruimte, oorspronkelijk het domein van spelers, bevindt zich de vrijplaats. Daar is de mogelijkheid om gecontroleerd de controle los te laten. De veiligheidspal los te trekken en te kijken wat er ‘in de zwarte doos’ zit. Zodat de informatie alsnog vrij komt. En onze belangen worden behartigd door onze oorspronkelijke emoties. Zodat we niet gedoemd zijn de geschiedenis te herhalen.

Emotioneel detoxen, welja vooruit.

Maar niet door afvalstoffen af te voeren. Nee door hergebruik. Optimale recycling. Leren van je emotionele afvalstoffen en daar nieuwe energie van krijgen.

Ik word er blij van. Dat is mijn kopje thee.

“Emotional Detox  Feel Free”
– to show all your colours –

 

 

Inspirerende 5-daagse

Het eerste avontuur dat kapitaliseren op je eigenschappen heet, zit er bijna op voor zes deelnemers. Zij legden een reis af van bijna een jaar en het leven ziet er anders uit dan een jaar geleden.

Een nieuwe groep mensen is zich aan het vormen. Zij willen oogsten wat ze in huis hebben. Verloren of tekort gedane eigenschappen in het zonnetje zetten. Hun repertoire uitbreiden. Een nieuwe rol verwerven. Kortom tijd besteden aan zichzelf en hun vermogens. Om hier ruimte aan te geven zijn nieuwe data gepland voor een compacter en intensiever traject:

Data tweede traject

(van start bij voldoende aanmeldingen)

Het traject bestaat uit  2x een tweedaagse en 1 terugkomdag:

  • maandag 2 en dinsdag 3 november 2015 –  09.30 – 16.30 uur
  • maandag 7 en dinsdag 8 december 2015 –  09.30 – 16.30 uur
  • maandag 25 januari 2016 – 09.30 – 16.30 uur

Voorafgaand aan het traject en na het invullen van de persoonlijkheidsvragenlijst, maken we een individuele afspraak als intake.

Ook interesse?

Aanmelden kan via het aanmeldformulier. Verdere informatie vragen kan via het contactformulier.

Liever eerst een afspraak? Dat kan ook.

Na aanmelding ontvang je een link voor een persoonlijkheidsvragenlijst die je online kunt invullen.
Ook ontvang je een document waarin je je reden voor aanmelding, je wensen, verlangens en verwachtingen kunt toelichten.

Don't go through life Grow through life - Eric Butterworth -
Don’t go through life
Grow through life
– Eric Butterworth –

 

 

Geborgen implementeren

ROI

Als je iets koopt of ergens in investeert, wil je het geborgen gevoel hebben dat je er goed aan doet. ROI: Return on investment.
Als je een computer koopt, is het sommetje van plussen en minnen snel gemaakt, net als bij veel andere materiële zaken. Maar wanneer levert een investering in persoonlijkheids- en gedragsontwikkeling iets op? HR-managers, opleidingsinkopers, ZZP-ers en anderen die moeten beslissen over het investeren in ontwikkeling van mensen of zichzelf, zoeken naar de geborgenheid die implementatie heet. Als iets geïmplementeerd is, dan is het in gebruik genomen. Is het in gebruik genomen, dan levert het iets op. Maar hoe implementeer je wat je in trainingen en opleidingen leert aan gedragsvaardigheden en attitude?

Als het overzichtelijk is, is het makkelijk

meisje drinkt
kind telefoon

Uit een kopje leren drinken. Een spelletje op een telefoon. Je rommelt en knoeit wat, net zo lang tot je het kunt. En omdat het je wat oplevert blijf je het doen.
Meer is implementeren niet.

man twee kinderen voor muur
muur met strijklicht

En het helpt natuurlijk, als je begeleiding hebt of zoals in een training, er samen mee bezig bent. Maar op een zeker moment houdt dat op en dan? Hoe vaak hoor je na een training: “In het begin dacht ik er nog wel aan om het toe te passen, maar daarna is het weggezakt?” Hoe vaak heb je zelf na een geweldige workshop gedacht: “Hier ga ik echt iets mee doen,” om er na een aantal maanden achter te komen, dat je er nog wel aan denkt, er nog iets mee wil, maar toch nog niet de spijkers met koppen slaat zoals je van plan was toen je de training net had gehad.

Inpassen in je architectuur

 

In een training zit je nog in de ontwerpfase. Je schetst, probeert dingen uit.

fashion-design-sketch

 

Toen je jong was, was het nog overzichtelijk. Nu je volwassen bent, moet al het geleerde passen in alles wat je al kunt. Zoals de IT-architect zijn hoofd kan breken om een nieuwe applicatie in te passen in een groot geheel.

it architectuur

 

En veel is al eerder geborgd, vastgelegd, gewoonte geworden.

ketting horizontaal

Je bent je eigen instrument

Als je jong bent is je set gereedschappen nog overzichtelijk. Als je ouder bent, wordt het steeds complexer om nieuwe tools effectief in te passen in wat je kunt en weet.

speelgoed gereedschappen
gereedschap

Wat het acteurschap mij geleerd heeft over het uitbreiden van mijn repertoire, is dat ik mezelf niet moet zien als iemand die over allerlei technieken en vaardigheden beschikt om elk denkbaar gedrag overtuigend neer te zetten; ik moet mezelf niet zien als de pianist die het instrument bespeelt, nee ik moet mezelf zien als de piano: ik ben mijn eigen instrument. Zodra ik denk: ik ben het al, krijg ik beschikking over mijn mogelijkheden. Zodra ik ga handelen alsof ik het zou moeten kunnen, krijg ik inzicht en overzicht over wat ik kan en wat ik nog kan verbeteren en verwerven.
Ik maak mezelf beschikbaar voor de situatie en leer on the spot. Leren en reflecteren in actie.

Zo wordt alles wat ik te leren heb overzichtelijk en niet meer of minder dan het leren drinken uit een kopje: doen, klooien, aanpassen en nog eens doen. En alles wat ik in huis heb, doet daaraan mee. Welke route ik ook kies.

boeken gang
grote trap tussen groen
tunnelgang
bladerdak gat
pijl hart

Elke keer weer als ik zo’n route ga, word ik me bewust van wat ik allemaal in huis heb en ervaar ik wat het me oplevert. ROI.

Als je het kan spelen, kan je het implementeren

In de vrije beslotenheid van het repetitielokaal, de vrijplaats waar acteurs aan hun instrument werken, zijn alle mogelijkheden om je eigen instrument te leren kennen en jezelf beschikbaar te maken voor de situatie die voor je ligt. Wat je kunt spelen, kun je implementeren, en voorgoed beschikbaar maken voor wat je te doen staat of nog wenst te doen.

 funny-signs-9-lives

Testimonial

Ongeveer halverwege het traject ‘Kapitaliseren op je eigenschappen’ schrijft één van de deelnemers over zijn ervaring:

In een kleine groep werken aan real life persoonlijke ontwikkelingen en/of –belemmeringen en dat dan in de setting van een theateroefenzaal…. Loes weet haar prachtige acteertalent en -ervaring in te zetten om je te laten bewegen, soms onwennig en zeker buiten je comfortzone, maar altijd veilig en bijdragend aan je leerdoelen.

Een aanrader voor mensen als ik die menen goed te zijn in hun vak en zich comfortabel voelen met hoe hun leven over het algemeen verloopt, maar……….. toch schuurt het. Is er meer te ontwikkelen? Te ontdekken? De (in ieder geval voor mij) volstrekt vreemde omgeving van een oefenzaal of theater nodigt uit tot ontdekken. Ik wens jou veel plezier en groei bij jouw ontdekkingen, als je het aandurft om je aan te melden!
Ron de Rover
Lattitude Organisatie Coaching

 

Zou het traject ook iets voor jou kunnen zijn? Op verzoek start een tweede traject, na de zomer.  Er kunnen zich nog vier mensen aanmelden.

theatre door

Ongeveer halverwege

 

We zijn ongeveer halverwege het traject (Kapitaliseren op je eigenschappen 2014-2015, 6 deelnemers)
Wat vinden zij? Twee eerste reacties:

Deelnemers traject 2014-2015:

‘No escape from reality’
Het programma ‘Kapitaliseren op je eigenschappen’ heeft mij tot nu veel meer gebracht dan ik had gedacht.
Door het programma heb ik nieuwe inzichten gekregen, zowel in mijn persoonlijk leven als in mijn werk. Ook heeft het bijgedragen aan het uitbreiden van mijn gedrag- en stemrepertoire.
Het werkt bevrijdend om met behulp van acteeroefeningen  met die dingen aan de gang te gaan waar je tegen aanloopt en die je belemmeren.

Loes is gewoon een kei. Ik ervaar haar als oprecht, direct en waanzinnig goed in het weerspiegelen van wat ze je ziet doen of hoort zeggen. Ze weet als geen ander de vinger op de gevoelige plek te leggen waar ze vervolgens met alle energie en liefde samen met jou aan werkt.
Ik wens iedereen zo’n fantastisch traject toe.
Hennie Stevens,
HRM adviseur.

Ik sta op een kruispunt, met een rugzak vol kennis, ervaring en ideeën. Tijd voor keuzes, voor een andere weg. Maar wat neem ik mee en wat gooi ik uit die rugzak? Op een kruispunt in je leven staan, betekent ook afscheid nemen en ruimte maken voor nieuwe ontwikkelingen. Ik wilde mezelf opnieuw beschouwen dus.
Ik kwam bij Loes met deze vraag. Waarom bij Loes? Zij heeft me in mijn professioneel verleden op allerlei manieren vaker een boost gegeven. En ik geloof in de kracht van theater en acteertechnieken om tot reflectie te komen en vooral ook tot (alternatieve en nieuwe) acties. Het is een unieke manier van werken aan jezelf, geven aan en om  jezelf. Loes biedt werkvormen aan die een ieder op eigen wijze uitvoert en ze stelt vragen die werkelijk ergens toe leiden. Werken in een groep geeft me bovendien een paar mooie spiegels.
Het resultaat begint zich nu halverwege het traject, al af te tekenen: een beeld van mijn werkend leven zoals dat bij mij past, en het besef dat ik daar zelf naar kan handelen en het vorm kan geven, is voor mij van ‘kapitale’ waarde.
Dorine Mobron,
DoVision, the art of business, the business of art

Tofu

Wat? Tofu?

Nee, deze post gaat niet over soja. Ik wilde het woord ‘fout’, fout schrijven, husselde de letters en kwam op tofu. En toen was ‘fout’ ineens weer prima.

Fouten maken mag.  Ja, ja.

Ja, ja. Die relativering leveren onze hersenen vanzelf aan, als iemand welgemeend zegt dat je fouten mag maken, bijvoorbeeld in een training of workshop.
Niet zo vreemd ook, als even later ‘tips en tops’ worden uitgereikt. Tips: wat gaat er goed? Tops: wat kan er beter.
Goed veronderstelt dat er ook een foute variant is. En als er iets beter kan dan was het daarvoor blijkbaar minder goed.

Afschrikwekkend

het beroep004

Vandaag vond ik het velletje papier dat hierboven staat afgebeeld. Dat er tegen fouten streng moest worden opgetreden zat er goed in, toen ik dit schreef – ik schat in de laatste klas van de basisschool.
Een beetje gelijk had ik wel, al was het alleen maar door de blootstelling: elke les op de toneelschool hoorde ik hoe ik overkwam, of het geloofwaardig was wat ik deed, en naast geloofwaardig: spannend, theatraal, origineel, rolvast, karakteristiek, expressief, noem maar op. Hoe ik klonk, keek, bewoog. Wat ik dacht en voelde en wat daarvan te zien was of juist niet. Vier jaar lang. Elke dag opnieuw. En elke dag weer opnieuw beginnen. Daarna de blootstelling aan toeschouwers, critici, regisseurs, collega’s.
Er moet iets heel erg leuk zijn aan het vak en het werk van een acteur om dat vol te houden.
En dat is zo.

De vrije ruimte

Er is in het repetitielokaal ruimte die ongekend vrij is. Alles is mogelijk. Als je het lokaal goed gebruikt. Gebruikt zoals het bedoeld is: als vrijplaats waar nog niets vast ligt en alles nog mogelijk is en met waardebepaling achteraf.

Fouten anders bekeken

Wie herkent dit niet?

8-test-bad-grade-lgn

Het rode potlood, de rode pen: de alarmkleur.
Je moest aanzienlijk meer goed dan fout doen om je werk terug te krijgen met iets sierlijks als een krul, een stempel of een plaatje.
We zijn groot geworden met “van fouten kun je leren”, niet zelden vervangen door “van fouten moet je leren.” En als fouten echt gevaarlijk zijn, is het geen slecht plan te focussen op het vermijden ervan. Begrijpelijk dus dat onze hersenen ons gewillig op fouten wijzen.
Maar er zit een grens aan de nuttigheid van de focus op fouten of het vermijden ervan.  Alleen al doordat je alleen maar kan vaststellen dat iets fout is als je weet wat het anders had moeten zijn.

In het repetitielokaal is het rode potlood de doodssteek voor creativiteit, groei en innovatie. Het eind van kapitaliseren op je eigenschappen.

Dus is het fijn om eens wat alternatief repertoire te hebben voor wat kan worden gezien als ‘fout’.

[ezcol_1third]66[/ezcol_1third] [ezcol_1third]Logica bijvoorbeeld[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]enhanced-buzz-26758-1362157278-0[/ezcol_1third_end]

 

[ezcol_1third]enhanced-buzz-14452-1362157159-13[/ezcol_1third] [ezcol_1third]Of gewoon de waarheid[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]funny_exam_answers_5[/ezcol_1third_end]

 

[ezcol_1third]enhanced-buzz-21192-1362157336-11[/ezcol_1third]

[ezcol_1third]Het emotionele perspectief[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]enhanced-buzz-22847-1362157369-9[/ezcol_1third_end]

 

[ezcol_1third]enhanced-buzz-26561-1362157336-1[/ezcol_1third]

[ezcol_1third]Scenariodenken[/ezcol_1third]

[ezcol_1third_end]enhanced-buzz-21140-1362157333-7[/ezcol_1third_end]

 

[ezcol_1third]enhanced-buzz-20829-1362157279-15[/ezcol_1third] [ezcol_1third]Letterlijk[/ezcol_1third]

[ezcol_1third_end]enhanced-buzz-27567-1362157940-0[/ezcol_1third_end]

 

[ezcol_1third]192[/ezcol_1third]

[ezcol_1third]Met een twist[/ezcol_1third]

[ezcol_1third_end]funny_exam_answers_13[/ezcol_1third_end]

[ezcol_1third]funny_exam_answers_2[/ezcol_1third] [ezcol_1third]Of gewoon iets heel anders[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]funny_exam_answers_11[/ezcol_1third_end]

 

Ik reken alles goed

Het grootste geschenk van het repetitielokaal is dat je zelf de baas bent over wat goed of fout is. Op Twitter schreef iemand “als je altijd dicht bij jezelf blijft, kom je dus nergens”. Het lokaal en ik nodigen uit tot experiment en onderzoek, tot spelen, verkennen en innoveren.
Daar kan niets ‘fout’ in zijn. Het is wat het is.
Achteraf ben je zelf degene die bepaalt wat het je brengt. Wat je vond en nog wilt zoeken. Wat je behoudt en inwisselt. Wat je blij en gelukkig maakt. Wanneer het goed is.

TOFU!

internethighfive