Categoriearchief: inspiratie

“The sound of potential”

Negen van de tien keer ontmoet ik als acteur in het bedrijfsleven mensen die willen werken aan een situatie, omdat ze zich verzetten tegen de werkelijkheid: ze vinden dat de situatie anders zou moeten zijn. Als ik doorvraag komt het erop neer dat ze vinden dat de situatie meer zou moeten zijn zoals zij ‘normaal’ vinden.

Onder elke klacht zit een verlangen. Verlangen brengt ons verder dan de klacht. Waar de klacht afmeet en tekorten vaststelt, heeft verlangen het speelse vermogen ons te brengen naar wat er nog niet is. Als je het de ruimte geeft.

De ouders van de jongen in de video, verwachtten ook – en hoe voorstelbaar – een andere, ‘normale’ werkelijkheid, toen hun kind nog niet geboren was. Na zijn geboorte verwerkten ze hun gevoelens van verlies, verzetten ze zich niet tegen de werkelijkheid en ontdekten samen met hun kind wat zij zich niet hadden kunnen voorstellen.

 

 

16 versnellingen en meer

Niet marketing-proof

Het zou zomaar kunnen gebeuren, in zo’n periode dat het net lente is. Je loopt een kapper binnen en besluit spontaan tot een andere coupe. Niemand van je vrienden of familie vooraf gepolst of om feedback gevraagd. En zo loop je met je nieuwe look de wereld in, gelukkig met je lente-impuls.

rainbow-hair-1En zo kan het ook gebeuren dat je pas na de volgende keer dat je weer bij de kapper bent geweest en je toch maar weer voor je oude model hebt gekozen, je voor het eerst te horen krijgt hoe je collega’s of vrienden over je lente-impuls-coupe dachten: “Dit staat je toch beter.” Of: “Ik dacht eerst: ‘Wat is dit?” maar toen ik er eenmaal aan gewend was, vond ik het juist wel bij je passen.”

Zo heb ik ook mijn titel voor het traject ‘Kapitaliseren op je eigenschappen’ niet eerst uitvoerig aan de buitenwereld blootgesteld. Geen marketingadviezen opgevolgd bij het bedenken van de naam en deze dus niet eerst voorgelegd aan anderen om te vragen wat ze er voor associatie en gevoel bij kregen. En zo krijg ik nu pas, zo nu en dan wat gedachten en gevoelens te horen: “Kapitaliseren klinkt zo … ja eh … zo, ik weet het eigenlijk niet. Materieel?” Eén van de deelnemers aan het traject, schrijft na de helft van de sessies: “Kapitaliseren op je eigenschappen klonk heel aantrekkelijk. Ik kon me er echter weinig bij voorstellen. Ik aarzelde mij op te geven, maar mijn gevoel zei: gun jezelf dit cadeau, pak het aan en pak dan door.”

Mijn trajectnaam was dus niet marketingproof.
Wellicht is het daarom tijd om de ‘lente-impuls-look’ van mijn trajectnaam wat nader toe te lichten.

Kapitaliseren op je eigenschappen?

Toen ik een jaar of 11 was en een nieuwe fiets zou krijgen,  informeerde mijn moeder bij mijn broer, die als racefietsbezitter met 16 versnellingen als fietsexpert mocht gelden, hoeveel versnellingen mijn fiets zou moeten hebben.
“Een fiets met meer dan twee versnellingen hoef je haar echt niet te geven,” zei mijn broer en in mijn herinnering trok hij er enigszins zijn neus bij op. Uiteraard was ik beledigd, zoals het een jongere zus betaamt. Maar gelijk had hij wel. Ik zou niet uit de fiets gehaald hebben wat erin zat. Alleen blokjes rijden, een keer tegen de wind in of een klein heuveltje op, maar de rest van mijn fietsactiviteiten mocht geen naam hebben. Niets wat meer dan twee versnellingen zou rechtvaardigen.

_DSC0707

Helemaal opgaan doet de vergelijking niet, want een fiets koop je en met je lichaam en geest word je geboren, toch trek ik hier een parallel: velen van ons hebben een fiets met 16 versnellingen waar ze er maar twee van gebruiken. Dat wil zeggen: we gebruiken maar een fractie van de mogelijkheden die ons lichaam en onze geest ons bieden.  We leren lopen, fietsen, praten. Sommigen van ons bekwamen zich, halen het onderste uit de kan qua lichaam of intellect, of blinken door oefening uit in een specifieke vaardigheid.
Maar het geheel van wat je allemaal kan? Wat doen we ermee?

Ik denk dat voor veel mensen geldt, misschien zelfs voor iedereen, dat je maar een fractie van je expressie, van je emoties, maar een snipper van je repertoire gebruikt.

Toen ik net op de toneelschool zat en de hele dag feedback kreeg op hoe ik overkwam, of het geloofwaardig en gevarieerd was wat ik liet zien, had ik het gevoel alsof ik voor het eerst op een fiets met 16 versnellingen zat. Geen idee wat ik er allemaal mee kon.
Al snel werd me duidelijk wat er van alles was waar ik gebruik van zou kunnen maken, maar hoe?
Als acteur ben je je eigen instrument, maar anders dan bij een piano of bij een fiets, is een akkoord in mineur niet met een paar vingers aan te slaan, en is het overgaan naar een ander tempo geen kwestie van het bedienen van een versnellingsnaaf.
Ik had nooit kunnen denken dat er zoveel te leren en experimenteren viel, voor ik door zou hebben hoe ik het hele instrument, mijn instrument, kon bespelen.

Boilly - expressies
Boilly – expressies

Wat een mens kan

Ik ben een mens. Ik bespeel als acteur mijn eigen instrument. Dus ik maak gebruik van menselijke vermogens. Dat betekent dat alle routes voor het vrijmaken van mijn repertoire, ook gebruikt kunnen worden door andere mensen die hun repertoire willen vrijmaken. Voor mensen dus, die willen kapitaliseren op hun eigenschappen.

Wie heeft nooit het gevoel er niet alles uit te halen wat er in zit? Net als bij zoveel dingen die ons omringen (smartphones, computers, auto’s): ze zijn volgestopt met snufjes en mogelijkheden, maar als het erop aankomt, komt je dagelijks gebruik maar op een paar handelingen en programma’s neer.
Zo kies je in je gedrag, expressie en interactie uiteindelijk ook maar een beperkt aantal routes van de eindeloze mogelijkheden die er ook nog zijn.
En ach ja  – zolang het werkt. Waarom zou je je druk maken? Wat je niet kent, dat mis je niet.
Tot het kriebelt. Is dit alles? Het vage gevoel dat er meer in zit.
Of tot het wringt. Ik loop vast, ik wil wat anders, maar wat?

Dan is er niets leukers dan te spelen met je mogelijkheden, je repertoire uit te breiden en je te bevrijden van het idee dat er maar één rol voor je is weggelegd (het ‘doe-maar-gewoon-repertoire’) en te ontdekken dat – bij wijze van spreken – alle 16 versnellingen aan jou besteed zijn.

bike-art

Referentie

Ongeveer halverwege het traject ‘Kapitaliseren op je eigenschappen’ schrijft één van de deelneemsters over haar ervaring:

Ik ben onbevangen in dit traject gestapt zonder precies te weten waar dit mij zou moeten brengen, maar  ervaar dit nu we al meer dan halverwege zijn als een enorme ontdekkingsreis.

Het is vaak spannend, confronterend en ik loop af en toe flink tegen mijn grenzen aan, voel ook weerstand af en toe, maar dat hoort erbij. Het levert vooral ook heel veel plezier op want het is heerlijk om je op een totaal andere manier te uiten. Het geeft me ook vergezichten. Ik zie plotseling mogelijkheden die ik eerst niet zag.

Ik leer hier heel veel van en merk dat het doorwerkt. Ik raad iedereen zo’n  ontdekkingsreis aan.
Margreet Aangeenbrug

Zou het traject ook iets voor jou kunnen zijn? Op verzoek start een tweede traject, na de zomer.  Er kunnen zich nog vier mensen aanmelden.

Ongeveer halverwege

 

We zijn ongeveer halverwege het traject (Kapitaliseren op je eigenschappen 2014-2015, 6 deelnemers)
Wat vinden zij? Twee eerste reacties:

Deelnemers traject 2014-2015:

‘No escape from reality’
Het programma ‘Kapitaliseren op je eigenschappen’ heeft mij tot nu veel meer gebracht dan ik had gedacht.
Door het programma heb ik nieuwe inzichten gekregen, zowel in mijn persoonlijk leven als in mijn werk. Ook heeft het bijgedragen aan het uitbreiden van mijn gedrag- en stemrepertoire.
Het werkt bevrijdend om met behulp van acteeroefeningen  met die dingen aan de gang te gaan waar je tegen aanloopt en die je belemmeren.

Loes is gewoon een kei. Ik ervaar haar als oprecht, direct en waanzinnig goed in het weerspiegelen van wat ze je ziet doen of hoort zeggen. Ze weet als geen ander de vinger op de gevoelige plek te leggen waar ze vervolgens met alle energie en liefde samen met jou aan werkt.
Ik wens iedereen zo’n fantastisch traject toe.
Hennie Stevens,
HRM adviseur.

Ik sta op een kruispunt, met een rugzak vol kennis, ervaring en ideeën. Tijd voor keuzes, voor een andere weg. Maar wat neem ik mee en wat gooi ik uit die rugzak? Op een kruispunt in je leven staan, betekent ook afscheid nemen en ruimte maken voor nieuwe ontwikkelingen. Ik wilde mezelf opnieuw beschouwen dus.
Ik kwam bij Loes met deze vraag. Waarom bij Loes? Zij heeft me in mijn professioneel verleden op allerlei manieren vaker een boost gegeven. En ik geloof in de kracht van theater en acteertechnieken om tot reflectie te komen en vooral ook tot (alternatieve en nieuwe) acties. Het is een unieke manier van werken aan jezelf, geven aan en om  jezelf. Loes biedt werkvormen aan die een ieder op eigen wijze uitvoert en ze stelt vragen die werkelijk ergens toe leiden. Werken in een groep geeft me bovendien een paar mooie spiegels.
Het resultaat begint zich nu halverwege het traject, al af te tekenen: een beeld van mijn werkend leven zoals dat bij mij past, en het besef dat ik daar zelf naar kan handelen en het vorm kan geven, is voor mij van ‘kapitale’ waarde.
Dorine Mobron,
DoVision, the art of business, the business of art

Energie

734536_10201372228729204_7572424578100169121_n

Ik was 30 toen iemand me vroeg waar ik mijn energie vandaan haalde. Het was in een periode in mijn leven waarin ik het antwoord schuldig moest blijven. Ik had echt geen idee.
Energie leek iets ongrijpbaars.
“Vandaan halen” ??
Was er ergens een bron, dan? Werd ik geacht die te kennen?
Ik pijnigde mijn hersenen. Hoe had ik het al die jaren gedaan? Energie ‘krijgen’?

Ik ben jaren verder. Ik geef nog steeds niet graag antwoord op de vraag waar ik energie van krijg. Alsof ik het daarmee plat sla.  De bron doe opdrogen.
Ik weet wel waar ik me graag begeef om met energie, inspiratie, ideeën en plezier weer weg te gaan, terwijl ik toch veel heb gegeven. Waar ik alles eruit kan halen  wat erin zit en toch voller, rijker wegga.
En dat zijn de plaatsen waar ik kan spelen en experimenteren. Zoals het repetitielokaal.

impro

Wat we delen

Deep level

Er zijn dingen die we delen op een diep niveau, waar het delen en ervaren verder gaat dan woorden en cognitie.
Zanger Bobby McFerrin laat dat in deze video ervaren. Kijk en leef mee:

Theater kent ook deze ‘deep-level’-wetten. Een niveau van weten en ervaren dat verder reikt dan waar je komt als je gaat zitten om na te denken of wanneer je ergens over praat. Het is een niveau met grote intensiteit aan voelen en weten. Een prachtige bron om uit te putten.

 

Gun jezelf groot onderhoud

Kapitaliseren op je eigenschappen

Ik sta op. Iedereen slaapt nog. De poezen springen uit hun mand. Mijn eerste taak. Verse brokjes. De computer gaat aan. Nu al? Waarom? Ik weet het niet. Twee online kranten. Ik klik ze open. Gewoonte. Ik weet nu al dat ik deze dag geen tijd heb om ze beide te lezen. Nog voor ik verder kan gaan met de ochtendrituelen, zie ik de eerste berichten al langs komen. Antidepressivum kan je libido slopen. Achtstegroepers krijgen deze week de uitslag van de Citotoets. De onderwijsinspectie let scherp op onregelmatigheden. Predicaat cum laude moet ook op het middelbaar onderwijs komen, vindt de staatssecretaris. De ING wil een proef doen: klantgegevens aan adverteerders verstrekken. Verdwenen vliegtuig nog niet teruggevonden. Politie waarschuwt het MKB voor een killervirus: cryptoware. Pabo wil mbo-ers weren.

Ik moedig de kinderen aan naar school te gaan. Dat gaat bij de een makkelijker dan bij de ander. Ik noteer voor mezelf dat ik op zoek moet naar meer expertise om mijn ene kind te helpen, waarna ik een paar mailtjes afhandel. O ja, ik moet nog een factuur versturen.

Een centimeter dik pak papier met casuïstiek voor een training ligt op me te wachten. Voor een ‘running case’ waar deelnemers mij tegen gaan komen in 3 of 4 of 5 verschillende rollen – dat moet ik nog even goed bekijken. Ik noteer uitroeptekens achter de taak.

Buiten hoor ik kinderen op een schoolplein. Ik zoek de route op voor de afspraak van vanmiddag. Een collega heeft kans gezien mijn voicemail in te spreken, juist op het moment dat ik even niet in de buurt van mijn telefoon was. Ik bel terug. Voicemail. Taak erbij.

De wereld rent links en rechts aan mij voorbij, ik hol mee of er achteraan. Ik zie, ik hoor, ik ervaar, ik leer, ik hol.

spotlight_ssk_88188496

De repetitieruimte

De repetitieruimte is niets meer dan vier muren en een vloer. Een ruimte die de naam ‘repetitieruimte’ heeft gekregen.
Als ik die ruimte instap, ben ik in de vrije ruimte. Het is ‘ik’ en ‘hoe ik me tot mezelf verhoud’ en ‘hoe ik me tot de wereld verhoud’. Meer niet.

De repetitieruimte brengt alles samen. Waar we in de buitenwereld al hollend kennis vergaren, vaardigheden opdoen, en veel, veel doen en uitvoeren, zet de repetitieruimte me in the spotlight. Mij, als instrument. Het enige instrument dat ik heb om te leven.

Hier kan ik, beter dan in de buitenwereld, zien wie ik ben en wat er van mij wordt gevraagd. Hier heb ik tijd en ruimte om me te verbinden met waar ik heen wil, met waar ik goed in ben, met hoe ik me wil verhouden tot de eisen en vragen die op me af komen. Hier krijg ik het inzicht om tot beslissingen te kunnen komen, keuzes te maken in hoe ik ga handelen en wat ik wil leren om te komen waar ik graag heen wil. Of hoe ik een eerste stap kan zetten om daar achter te komen.

Een jaar lang regelmatig de repetitieruimte in. Om mijn instrument lief te hebben. Te waarderen. Te onderhouden. Te stretchen. Te kapitaliseren op mijn eigenschappen. Samen met een paar anderen.
Gun ik mijzelf dat?

Mijn antwoord is: ja.